SAHABELERİN (radıyallâhu anhum) FAZİLETLERİ HAKKINDA
İmam el-Lâlâkaî, Ehli Sünnet ve’l Cemaat’ın İtikâdı, 529-664
Sahabelerin Faziletlerini Bilmenin Sünnetten Olduğuna Dair Rivayetlerin Zikredilmesi
1952- Asım’ın Şekik’ten rivayet ettiğine göre Abdullah şöyle demiştir: Ebû Bekir ve Ömer’i sevip faziletlerini bilmek sünnettendir.
1953- Mesruk’un anlattığına göre Abdullah demiştir ki; Biz, Ebû Bekir ve Ömer’i yad etmenin sünnetten -ya da onları sevmenin- sünnetten olduğuna inanıyorduk.
Ravi Musa b. Umeyr rivayette şüphelenmiştir.
1954- Velid b. Fadl der ki: bana Abdlaziz b. Cafer el-Lu’luî bildirdi: Hasana dedim ki, Ebû Bekir ve Ömer’i sevmek sünnet midir? Hasan, hayır aksine farzdır, dedi.
1955- Mesruk’tan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Ebû Bekir ve Ömer’in sevgisi ve onların faziletlerini bilmek sünnettendir.
1956- Muhammed b. Bilal’in anlattığına göre Tâvûs şöyle der: Ebû Bekir ve Ömer'i sevmek ve onların faziletlerini bilmek sünnettendir.
1957- Yunus b. Bukeyr rivayet ediyor: Ebû Cafer Muhammed b. Ali b. Hasan der ki: Her kim Ebû Bekir ve Ömer'in faziletini bilmezse, sünneti de bilmiyordur.
1958- Malik b. Enes'ten rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Selef, çocuklarına Kur'ân’dan bir sûreyi öğretir gibi Ebû Bekir ve Ömer’i sevmeyi öğretiyorlardı.
1959- Ali b. Hasan b. Şakik der ki: Abdullah b. Mübarek’e cemaat hakkında sordum. O, Ebû Bekir ve Ömer’dir, dedi.
1960- Ebû Zura er-Razi der ki, Kubeysa b. Ukbe’yi şöyle derken duydum: Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)'in bütün Ashâbını sevmek sünnettir.